Το νέο συγκρότημα υπερσύγχρονων χειρουργείων, το οποίο διαθέτει τρεις ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες καθώς και την υβριδική ρομποτική αίθουσα «Υπερίων» εγκαινιάστηκε σήμερα στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Πρόκειται για μία επένδυση του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο βιοϊατρικός εξοπλισμός των τεσσάρων νέων χειρουργικών αιθουσών αποτελείται από ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν όλη την τεχνολογία αιχμής. Προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI), τρισδιάστατη απεικόνιση (3D), υψηλή ανάλυση(4Κ) είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά τους. Κάθε χειρουργική αίθουσα καθώς και η υβριδική, είναι εφοδιασμένη με συστήματα ψηφιακής διασύνδεσης και διαχείρισης πληροφορίας, δεδομένων και εικόνας, τα οποία είναι διαθέσιμα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη, επεκτάσιμο και προσαρμόσιμο όποτε απαιτηθεί .
Το νέο συγκρότημα εγκαινίασαν ο Υπουργός, Υγείας Θάνος Πλεύρης, μαζί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλη Αποστολόπουλο και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Ομίλου, Χρήστο Αποστολόπουλο, παρουσία του προέδρου του Ομίλου Γεώργιου Αποστολόπουλου και του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως -Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι με τα εγκαίνια αυτών των υπερσύγχρονων χειρουργείων στο Διαβαλκανικό φαίνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να επενδύει σε πολύ σημαντικό πλαίσιο καινοτομίας στον τομέα της υγείας.
« Εμείς από την πλευρά μας ως Πολιτεία θεωρούμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να έχει βοήθεια και από τις ιδιωτικές δομές και για αυτόν το λόγο και μέσω του ΕΟΠΥΥ θέλουμε να αυξήσουμε το σκέλος της αποζημίωσης, ώστε πολλοί συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες θεραπείες ενώ αντίστοιχα διασφαλίζουμε και θα έχουμε και τις καλύτερες δυνατές υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό που , στη Θεσσαλονίκη σήμερα, το Διαβαλκανικό αποκτά αυτά τα τέσσερα υπερσύγχρονα χειρουργεία, τα οποία θα γυρίσουν πίσω στην κοινωνία» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Βασίλης Αποστολόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε ότι η επένδυση που έγινε σε αυτά τα τέσσερα χειρουργεία έφερε τη Θεσσαλονίκη ένα βήμα μπροστά στην Ιατρική ενώ παράλληλα έδωσε στου γιατρούς του Διαβαλκανικού τη δυνατότητα να πραγματοποιούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη ευκολία επεμβάσεις κάποιες από τις οποίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Επίσης επισήμανε ότι η υβριδική αίθουσα η οποία περιλαμβάνεται στο συγκρότημα των τεσσάρων νέων χειρουργείων είναι μοναδική στην Ελλάδα και ότι τα άλλα τρία χειρουργεία είναι ψηφιακά.
Παράλληλα ανέφερε ότι προχωράει η επέκταση του Διαβαλκανικού με τη ανέγερση ενός νέου κτιρίου το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί το προσεχές φθινόπωρο.
«Η επέκταση του Διαβαλκανικού θα μας επιτρέψει σύντομα να αυξήσουμε σημαντικά την δυναμικότητά μας και να δώσουμε στους ασθενείς και της Βορείου Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, γιατί έχουμε και μεγάλη μερίδα ασθενών από το εξωτερικό, υπηρεσίες εφάμιλλες με εκείνες των κορυφαίων νοσοκομείων της Ευρώπης και της Αμερικής Μέρος της επέκτασης του Διαβαλκανικού αφορά ένα υπερσύγχρονο Ογκολογικό Νοσοκομείο το οποίο θα λειτουργήσει με πρότυπο τρόπο, με πρωτόκολλα με ιατρικές ομάδες, ιατρικά συμβούλια. Οι χώροι που θα απελευθερωθούν από το κυρίως νοσοκομείο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για την αύξηση της δυναμικότητας του Διαβαλκανικού σε κλίνες » πρόσθεσε ο κ. Αποστολόπουλος.
Σε ερώτημα σχετικά με το σχέδιο για τη δημιουργία,από τον Όμιλο, ενός Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Αποστολόπουλος απάντησε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο οραματικού χαρακτήρα το οποίο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει πραγματικότητα.
«Νομίζω ότι θα δώσει μία τεράστια προστιθέμενη αξία όχι μόνο στο Όμιλό μας αλλά και στην υγεία αλλά και στη χώρα στο σύνολό της και στην εθνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν είναι στις προθέσεις του Ομίλου η εξαγορά (ιδιωτικών) νοσοκομείων απάντησε: « Ο Όμιλός μας αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία η οποία συνιστάται από την ανάπτυξη η οποία γίνεται σε οργανικό επίπεδο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και προφανώς από το κομμάτι των εξαγορών που θα ανοίξει πολύ σύντομα. Θεωρώ ότι θα μας απασχολήσει στο επόμενο διάστημα. Είμαστε τοποθετημένοι στην αγορά , περιμένουμε τις εξελίξεις και εκεί που θα κρίνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον θα είμαστε παρόντες».
Ο διευθυντής της Α Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Διαβαλκανικού, Αντώνης Πίτσης, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η καρδιοχειρουργική έχει αλλάξει κι ότι οι επεμβάσεις δεν γίνονται πλέον με μεγάλες τομές όπως παλιά αλλά γίνονται ελάχιστα επεμβατικά με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με τη χρήση ρομποτικών και ενδοσκοπικών χειρουργικών με πολύ μικρές τομές. Υπογράμμισε ακόμη ότι οι νέες χειρουργικές αίθουσες θα βοηθήσουν το έργο των γιατρών και πρόσθεσε : «Αυτή τη στιγμή το Ιατρικό Διαβαλκανικό έχει τη μεγαλύτερη ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική στη χώρα. Σε λιγότερο από τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 800 επεμβάσεις με χρήση ενδοσκοπικών και ρομποτικών τεχνολογιών και αυτές οι καινούργιες αίθουσες θα μας βοηθήσουν προκειμένου να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύουμε και να κάνουμε ακόμη καλύτερη δουλειά. Τελικά ωφελημένος θα είμαι ασθενής».
Ο διευθυντής της Β Καρδιολογικής Κλινικής του Διαβαλκανικού, Βλάσης Νινιός ,ανέφερε ότι η καινούρια υβριδική αίθουσα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια οι διαδερμικές επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν τις βαλβιδοπάθειες, τις δομικές καρδιοπάθειες και γενικώς την καρδιακή ανεπάρκεια.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς διότι ήδη εδώ και τρία χρόνια το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο καινοτομεί σε αυτό τον τομέα και σε παγκόσμιο επίπεδο με πρωτοποριακές και καινοτόμες επεμβάσεις που γίναν για πρώτη φορά στον κόσμο σε αυτό το κτίριο . Πλέον έχοντας αυτό τον τεχνολογικό εξοπλισμό μας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο. Ήδη τρέχουν δέκα μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες και αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο ασφαλείς για τους ασθενείς μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 1300-1500 επεμβάσεις το χρόνο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των επεμβάσεων, οι δύσκολες επεμβάσεις θα γίνουν στις νέες αίθουσες.
Ο διευθυντής της Α΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Διαβαλκανικού Νικόλαος Μελάς ανέφερε ότι στην υβριδική χειρουργική αίθουσα «Υπερίων» εγκαταστάθηκε ο ρομποτικός αγγειογράφος «Allia™ IGS 7» της General Electric Healthcare και ιατροτεχνολογικά συστήματα που επιτρέπουν πρωτοποριακές επεμβάσεις καθώς και την πραγματοποίηση καινοτόμων, σύνθετων επεμβάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε επίσης ότι το υβριδικό χειρουργείο είναι ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής χώρος για τη θεραπεία των παθήσεων των αγγείων ολόκληρου του σώματος καθώς προσφέρει τη δυνατότητα για αναίμακτες και ανοικτές αγγειακές επεμβάσεις στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή. Παρέχει ύψιστη ασφάλεια για τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδερμικής ή ανοικτής επέμβασης περιφερικών αγγείων και καρδιάς.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν την τελετή των εγκαινίων χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Πυλαίας -Χορτιάτη , Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, οι ιατροί Βλάσης Νινιός, Νικόλαος Μελάς, Αντώνης Πίτσης και ο πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Γεώργιος Αποστολόπουλος .
Θεσσαλονίκη 21 Φεβρουαρίου 2023
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας