του Μιχάλη Ψύλου
«Αν πληρώναμε 10 ευρώ στην Ελλάδα κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη «donc» (άρα) ,η κρίση θα είχε τελειώσει σε μια μέρα και οι Έλληνες δεν θα χρειαζόταν να πουλήσουν τον Παρθενώνα στους Γερμανούς»: Με τη φράση αυτή, τον Ιούλιο του 2013,, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ είχε δώσει την δική του λύση στην ελληνική κρίση , καθώς η χώρα μας είχε βυθιστεί στην άβυσσο των μνημονίων και ολόκληρη σχεδόν η βόρεια Ευρώπη –με πρώτους τους Γερμανούς- λοιδωρούσαν τους Έλληνες ως «τεμπέληδες» που ζούσαν με δανεικά!
Ο μεγάλος κινηματογραφιστής που έφυγε σήμερα από τη ζωή, είχε διατυπώσει τη «λύση» αυτή πριν 9 χρόνια, με αφορμή την ταινία του Film Socialisme .
Εξήγησε τότε ο Γκοντάρ ότι « οι Έλληνες μας έδωσαν τη λογική. Ο Αριστοτέλης σηματοδότησε για πρώτη φορά την αρχή του μεγάλου «άρα» (της Αριστοτελικής αρχής της αιτιότητας]. Μιας έννοιας που χρησιμοποιούμε τόσο συχνά όπως στο «δεν σ’αγαπώ πια, άρα…» ή «Σε βρήκα στο κρεβάτι με άλλον άντρα, άρα…. Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη ένα εκατομμύριο φορές, για να πάρουμε τις πιο σημαντικές μας αποφάσεις. Πρέπει να αρχίσουμε να πληρώνουμε γι’ αυτό […] Έχουμε τα τεχνολογικά εργαλεία για να εντοπίσουμε όλα αυτά τα «άρα» στο Google […] Κάθε φορά που η Άνγκελα Μέρκελ λέει στους Έλληνες «Σας δανείσαμε πολλά χρήματα, άρα πρέπει να πληρώσετε», θα πρέπει πρώτα να πληρώνει τα δικαιώματα χρήσης στους Ελληνες».
Φυσικά, ήταν ένα αστείο του μυθικού σκηνοθέτη του γαλλικού «Nouvelle Vague» (Νέου Κύματος). Αλλά ο Γκοντάρ ήταν πάντα ενάντια στην « αστική και καπιταλιστική αντίληψη των πνευματικών δικαιωμάτων», έγραφε τότε η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Αγαπημένο σύμβολο
Ωστόσο, η Ελλάδα ήταν για τον Γκοντάρ ένα αγαπημένο σύμβολο. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό πολιτιστικό περιοδικό Les Inrockuptibles, ο Γκοντάρ , είχε πει για την Ελλάδα: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Η Δύση ολόκληρη είναι που έχει χρέος προς τη χώρα αυτή. Η φιλoσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία, προήλθαν από την Ελλάδα. Ξεχνάμε συνέχεια τη σύνδεση τραγωδίας και δημοκρατίας. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς Περικλή δε θα υπήρχε Σοφοκλής. Η τεχνολογική εξέλιξη της ανθρωπότητας οφείλεται στην Ελλάδα»
Δεν δίστασε μάλιστα να ειρωνευθεί όλους όσοι κατηγορούν τη χώρα μας, αναφέροντας έναν συλλογισμό της «ατόπου απαγωγής» που είχε μάθει στο σχολείο: «Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης, οι Έλληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Έλληνας. Φαίνεται πως δεν προχωρήσαμε πολύ έκτοτε».
Πραγματικά, ο κόσμος δεν προχώρησε πολύ από τότε. Ο Γκοντάρ υπενθύμισε άλλωστε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν ένα χρόνο, τη φράση του μεγάλου συγγραφέα Ελίας Κανέτι: «Δεν είμαστε ποτέ αρκετά λυπημένοι για να γίνει ο κόσμος καλύτερος».
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας