«Θεωρώ το μουσικό μου έργο ως ένα ενιαίο σύνολο. ‘Αλλωστε επιδιώκω τα έργα της ίδια περιόδου (και όχι μόνο) να ενώνονται σε μικρά σύνολα έργων (τραγούδια, συμφωνίες, όπερες) με κοινά μουσικά θέματα, ώστε να ταξιδεύουν στον χρόνο συντροφικά και όλα μαζί να αποτελούν μικρούς μουσικούς γαλαξίες».
Τα λόγια αυτά του Μίκη Θεοδωράκη με τα οποία περιέγραψε κάποτε τα έργα του, ενέπνευσαν όχι μόνο τον τίτλο της έκθεσης «Ο Γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης», η οποία εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα (07/06) στο Μέγαρο Μουσικής από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και το πρώτο έκθεμά της: Ένα μεγάλο πανό με μικρά φωτεινά σημάδια να επισημαίνουν τα αμέτρητα έργα του, που σαν «αστέρια» φωτίζουν το μουσικό σύμπαν του σπουδαίου συνθέτη.
Η επετειακή έκθεση για τα 96 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, φωτίζει τις πολλές και διαφορετικές πλευρές της μουσικής και πολιτικής παρακαταθήκης του. Διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του συνθέτη.
Σημαντική πρωτιά της έκθεσης, είναι ότι για πρώτη φορά εκτίθενται τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του Αρχείου Μίκη Θεοδωράκη, με τα οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να μάθουν την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα και να ανακαλύψουν κρυμμένους ιστορικούς θησαυρούς. Επίσης, για πρώτη φορά τα ντοκουμέντα αυτά πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, αναδεικνύοντας τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη.
«Η επετειακή έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε αποτελεί ένα ακόμα ‘αστέρι’ στη σχεδόν ενός αιώνα μουσική διαδρομή του, μια διαδρομή με τόσα πολλά ‘αστέρια’ ώστε να συνθέτουν έναν ολόκληρο γαλαξία στη μουσική του σύμπαντος. Τον ‘γαλαξία του Μίκη‘», δήλωσε μεταξύ άλλων η Λ. Μενδώνη στον χαιρετισμό της κατά τα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης, η οποία ξεκινά από αύριο 8 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου και από 1 Σεπτεμβρίου ως 30 Οκτωβρίου 2021. «Για πρώτη φορά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα μέρος από το αξεπέραστο σε μοναδικότητα και πλούτο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη», τόνισε η υπουργός, για τα πρωτότυπα ντοκουμέντα μέσα από τα οποία ο επισκέπτης θα συναντήσει τον «μοναδικό άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτόν τον θησαυρό», «θα χαρεί τη μουσική ιδιοφυΐα του» και «ταυτόχρονα θα διαβάσει μερικά κεφάλαια από την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».
«Εκφράζουμε τη χαρά μας που υποδεχόμαστε την έκθεση – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης έχει τιμήσει το Μέγαρο και τον Σύλλογο, και στο Μέγαρο έχει ακουστεί και παρουσιαστεί το σύνολο σχεδόν του έργου του», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Πιμπλής, πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, ενώ ο Πάνος Δημαράς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» καλωσόρισε τους καλεσμένους εκ μέρους του Συλλόγου – μεταξύ των οποίων τον υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρωμανωλάκη, την ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, τους Τηλέμαχο Χυτήρη, Γιώργο Λιάνη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη – στα εγκαίνια της πολυαναμενόμενης έκθεσης, τα οποία είχαν προγραμματιστεί το 2020 για την επέτειο των 95 χρόνων του συνθέτη, αλλά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αναβλήθηκαν. «Του ευχόμαστε η ζωή του να είναι γεμάτη επετείους, να μας δίνει και άλλες ευκαιρίες να τις γιορτάζουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημαράς.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε 16 θεματικές που καλύπτουν πτυχές της ζωής και του έργου του συνθέτη και παρουσιάζονται σε ισάριθμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους – εντός του αφιερώματος. Οι θεματικές ενότητες αναφέρονται ενδεικτικά στο συμφωνικό του έργο, τη μελοποιημένη ποίηση, τη μουσική για το θέατρο και το σινεμά, τις όπερες και τα μπαλέτα του, το λαϊκό τραγούδι, τη μουσική που συνδέεται με τους αγώνες, τα νεανικά του χρόνια, τα χρόνια της εξορίας, την πολιτική και τη συγγραφική του δράση, τη διεθνή του απήχηση και την ιδιαίτερη σχέση του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το πλήρες αρχείο του συνθέτη αποτελείται από περισσότερα από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, κάδρα, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και άλλο ποικίλο υλικό. Τα χειρόγραφα του αρχείου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι ελεύθερα διαθέσιμα μέσω του διαδικτύου. Η έκθεση προσφέρεται με ελεύθερη είσοδο, καθώς στόχο έχει να αποτελέσει πηγή γνώσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για όλους. Στους χώρους της τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, όπως αυτά ορίζονται από τις αρμόδιες κρατικές υγειονομικές αρχές, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ η επίσκεψη γίνεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης θέσης και διαρκεί 45 λεπτά.
Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ερατώς Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονα-μουσειολόγου, η δε επιστημονική επιμέλεια της Στεφανίας Μεράκου, μουσικολόγου, διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και της Βάλιας Βράκα, μουσικολόγου, υπεύθυνης Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της ίδιας βιβλιοθήκης. Ο συντονισμός της έκθεσης είναι του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη, διευθυντή του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Η έκθεση έχει ωράριο Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00.
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας