«Μια βόλτα μαζί!» | Μουσειακό πρόγραμμα με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης
Ένα πρωτοποριακό μουσειακό πρόγραμμα υλοποιείται για συνανθρώπους μας που διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και μαζί τους οι φροντιστές τους, οι άνθρωποι που είναι κοντά τους σε κάθε στάδιο της πορείας αυτής. Ο λόγος γίνεται για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια και μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν αίθουσες μουσείων.
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (Momus) προχώρησαν μαζί σε μια ιδιαίτερη έως και τολμηρή σύμπραξη που αφορά αποδράσεις στην τέχνη για μέλη που παρακολουθούν το πρόγραμμα του Κέντρου και τους φροντιστές τους αναδεικνύοντας την τέχνη, ως ένα ακόμα φωτεινό μονοπάτι με τη δυνατότητα να προσφέρει μια ζεστή και δημιουργική διαδρομή στη μνήμη.
Μια σημαντική διάδραση που θέτει σε κοινό και αμοιβαίο διάλογο τους ανθρώπους που η μνήμη τους έχει δώσει τα πρώτα δείγματα εξασθένησης μαζί με τις επιμελήτριες των μουσείων, οι οποίες έχουν αναλάβει το εγχείρημα. Αφορμή τι άλλο; Τα πιο ζωηρά δείγματα ανθρώπινης δημιουργίας που έχουν την ικανότητα να προκαλούν τις αισθήσεις και τα αισθήματα: Εργα τέχνης.
Το πρόγραμμα «Μια βόλτα μαζί» πραγματοποιήθηκε πιλοτικά σε έναν πρώτο κύκλο τεσσάρων συναντήσεων και είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν συνολικά έξι μέλη του Κέντρου με την παρουσία φροντιστών.
Οι συναντήσεις έγιναν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών) όπου με την επιλογή συγκεκριμένων έργων από τη «Συλλογή Κωστάκη» οι συμμετέχοντες, όπως μας λέει η Ιωάννη Βογιατζή, ειδική εικαστική ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Μουσείο η επαφή με επιλεγμένα έργα και ανάλογες δράσεις, έδωσε την ευκαιρία του μοιράσματος οικουμενικών εμπειριών, που μπορεί να είναι κοινές για τους ανθρώπους, αλλά η έκφραση τους έχει έναν μοναδικό, προσωπικό τρόπο.
Ταυτόχρονα, εκτός από την ενεργοποίηση της φαντασίας, της συγκέντρωσης, της αντίληψης, η θέαση των έργων τέχνης αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας, μετάδοσης συναισθημάτων, σκέψεων, εμπειριών, προωθώντας την ικανότητα για επαφή και κοινωνικοποίηση.
Κατά την διάρκεια της τέταρτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης, παρουσιάστηκαν από τα ίδια μέλη της ομάδας επιλεγμένα δικά τους έργα στους φροντιστές τους και στις διοργανώτριες του προγράμματος του μουσείου.
Η διαδικασία αυτή αλλά και η δημιουργία ενός ομαδικού έργου (κολάζ) αφενός ενδυνάμωσε την αίσθηση του αυτοσεβασμού και της αυτοεκτίμησης μέσω θετικής ανατροφοδότησης και αφετέρου λειτούργησε ως ικανότητα για αυτοπραγμάτωση μέσα από τη δημιουργική διαδικασία και τη συμβολή της ατομικής εικαστικής προσφοράς για έναν κοινό σκοπό: Ένα έργο ορατό και απτό, ένα νέο δημιούργημα».
Σε αυτό το κομβικό σημείο σηματοδοτήθηκε και το θετικό πρόσημο αυτής της δράσης διασφαλίζοντας τη συνέχεια της για έναν δεύτερο κύκλο. Το μουσειακό πρόγραμμα αφορά εξέλιξη του μοναδικού επί σειρά ετών προγράμματος εικαστικής θεραπείας που γίνεται στο Κέντρο Μνήμης του ΨΝΘ.
Η πρωτοποριακή αυτή δράση έγινε πράξη χάρη στην πρόσκληση από το Μουσείο και με την ενεργή συνεργασία από τις επιμελήτριες του Μουσείου που συμμετείχαν, τις κυρίες Εβη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Χριστίνα Ρωμανού.
Για όποιον επιθυμεί η επικοινωνία μπορεί να γίνει στο Μουσείο με την κ. Παπαβέργου (6944024632) κατά τις εργάσιμες ημέρες εκτός από τις ώρες 12μμ-2μμ και 5μμ-8μμ και στο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης ατόμων με διαταραχές μνήμης του ΨΝΘ με την επιστημονικά υπεύθυνη, κ. Αρετή Αγγέλου, ψυχολόγο (Καρ. Δημητρίου 1, 2313 310750)
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας