ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι εργασίες του επετειακού συνεδρίου του ΑΠΘ για τον Λόρδο Μπάιρον

«Ο Λόδρος Μπάιρον δεν ήλθε στην Ελλάδα για να γίνει ήρωας. Εγκατέλειψε τη φιλοδοξία να γίνει ήρωας, γιατί για εκείνον, το ζητούμενο ήταν να μπορέσει να γίνει χρήσιμος». Με τα λόγια αυτά ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπρουκς της Οξφόρδης, Ρίτσαρντ Κρόνιν, αναφέρθηκε στην αντίληψη που είχε για τον ηρωισμό, ένας εκ των σημαντικοτέρων ‘Αγγλων ποιητών του 19ου αιώνα και από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες που συνδέθηκαν με την ελληνική επανάσταση του 1821.

Στον περίφημο βυρωνικό ήρωα («Byronic hero»), που απαντάται στα μεγάλα έργα του Μπάιρον και στα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά του, ήταν αφιερωμένη η ομιλία του κ. Κρόνιν με τίτλο «The Unheroic Byron». Ήταν η πρώτη κεντρική ομιλία, που άνοιξε τις εργασίες του 46ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον Λόρδο Μπάιρον, το οποίο διοργανώνει το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την «International Association of Byron Societies». Το συνέδριο με τίτλο «Wars and Words», εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και στο πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του ΑΠΘ.

Τις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιείται διαδικτυακά και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, άνοιξε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας για τον αγώνα του Μπάιρον για την ελευθερία και το πώς η ποίηση έγινε το όπλο του, και το όνειρο της ανεξαρτησίας έγινε η δύναμή του.

«Μέσα από το πνεύμα του συνεδρίου, η βυρωνική φλόγα διατηρείται ζωντανή και ζωηρή στη φαντασία μας, καθώς το θέμα από μόνο του συμπίπτει ισχυρά με τον εορτασμό της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης», είπε ο κ. Παπαϊωάννου. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, καθώς και ο πλάγιος απόγονος του ποιητή Lord Robin Byron, ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΑΠΘ για το 1821, καθηγητής Βασίλειος Γούναρης και ο πρόεδρος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Τσαγγαλίδης.

Σκοπός του συνεδρίου είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να εξετάσει «πώς ο ‘πόλεμος’ σε όλες του τις εκφάνσεις, τους συμβολισμούς και τις εκδηλώσεις του, επηρέασαν τον λόγο του Μπάιρον και πώς διαμόρφωσαν την ποιητική και πολιτική του προσωπικότητα». Θα διερευνήσει επίσης, τη σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο του πολέμου και το κίνημα του Ρομαντισμού και, πιο συγκεκριμένα, τον πόλεμο ως πηγή έμπνευσης για νέα ποιητικά θέματα και λογοτεχνικά είδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα