Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Το κεραμικό είναι δημιουργία της 10χρονης Κορίνας

Η Μύρτις είναι καλεσμένη μαζί με τον «πατέρα» της επίκ. Καθηγητή κ. Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη να περάσουν έξι μοναδικές μέρες στην Κεφαλόβρυση, στο Ρίπεσι, του Δήμου Τριφυλίας.

Οι διοργανωτές του συμποσίου θα καλωσορίζουν την μικρή Αθηναία και την Φωτογραφική Έκθεση και Έργων Τέχνης της Πινακοθήκης της, «Μύρτις: Πρόσωπο με Πρόσωπο με το παρελθόν» την Κυριακή, 7 Αυγούστου, ώρα 20:00, στο Κοινοτικό Γραφείο της Κεφαλόβρυσης.

Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, επίκ. Καθ. Ορθοδοντικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί η Φωτογραφική της Έκθεση και μέρος της Πινακοθήκης της στην Κοινότητα Κεφαλόβρυσης, μετά από τα ταξίδια της στα μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και στο εξωτερικό. Εκτός από το έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του χωριού, «εντονότατο φαίνεται ότι είναι και το πολιτιστικό ενδιαφέρον των κατοίκων, αφού πιστεύουν ότι ο πολιτισμός στην περιφέρεια αποτελεί την κινητήριο δύναμη για ανάπτυξη σε κοινωνικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Οι άνθρωποι της Κοινότητας δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που ανδρώνεται μέσα από την περιφερειακή, πολιτιστική ανάπτυξη της γενέτειρας γη των. Άξιο παράδειγμα προς μίμηση».

Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας δηλώνει στη Ναυτεμπορική ότι «για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί το προσωπείο της Μύρτιδος για παράσταση από κορίτσι της ίδιας ηλικίας με τη Μύρτιδα και μάλιστα η πρωταγωνίστρια είναι κάτοικος Κεφαλόβρυσης! Καταλαβαίνετε πόσο χαρούμενος είμαι ως πρόεδρος, πατέρας και μόνιμος κάτοικος του χωριού μας».

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο κ. Πέτρος Θέμελης, ομότιμος Καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την εκδήλωση συντονίζει η κα. Φωτεινή Στυλιανού, Προϊσταμένη της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ Δήμου Τριφυλίας η οποία δηλώνει «Φιλοξενούμε τη μικρή Αθηναία, θύμα του μεγάλου λοιμού του 5ου αιώνα, με μεγάλη χαρά σε μια συνομιλία επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού με τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου μας. Η φωτογραφική έκθεση του ιστορικού της ανασκαφής, οι 22 ζωγραφικοί πίνακες  και η «παλέτα των τυφλών» που τους επιτρέπει με την ψηλάφηση να «βλέπουν» τα χρώματα, το παραμύθι «Από τα βάθη της Γης στο φως της Ζωής» και πολλά άλλα μεταφέρει στο ορεινό πετρόκτιστο Ρίπεσι, και είναι μεγάλη μας τιμή, ο πατέρας της Μύρτιδος,  Καθηγητής Ορθοδοντικής κ. Μανώλης  Ι. Παπαγρηγοράκης».

Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Το ταξίδι της Μύρτιδος στο Ρίπεσι θα είναι γεμάτο εκπλήξεις. Από σήμερα ο γλύπτης κ. Στέλιος Παναγιωτόπουλος φιλοτεχνεί το γλυπτό της Μύρτιδος από τα σπαράγματα των άλλων τριών γλυπτών και όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της «…θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού μας Σχολείου».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά «Αντίκρισα την Μύρτιδα στην Τήνο… πριν από ακριβώς 10 χρόνια… στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Όταν ήμουν φοιτητής στην σχολή καλών τεχνών του Πύργου, θυμάμαι όταν το έχτιζαν… Ποιος θα το περίμενε πως δέκα χρόνια μετά από εκείνη τη συνάντηση με τη μικρή Αθηναία του  430 π.Χ., που με κοίταζε στα μάτια, οι δρόμοι μας θα συναντιόντουσαν και πάλι! Αυτή την φορά σε έναν άλλο τόπο, ιστορικό… το Ρίπεσι. Μέσα μου γίνεται μια ζύμωση… είναι μεγάλη η πρόκληση και σπουδαία η πρόσκληση να κάνω ένα έργο για το κοριτσάκι αυτό… που ξαναγεννήθηκε στις μέρες μας μέσα από την έμπνευση και γνώση του αγαπητού Καθηγητή κ. Παπαγρηγοράκη! Είναι συνάμα συγκινητικό να δίνεται ξανά ζωή μέσα από τόσους τρόπους σε μια ύπαρξη που θεωρούνταν νεκρή… γιατί τελικά τίποτα δεν είναι νεκρό, αν εμείς δεν το έχουμε αφήσει να συμβεί… μια χειρονομία σε ένα χαρτί δημιουργεί ψυχή… ο Μανιατάκος, ο γλύπτης Δάσκαλός μου, έλεγε «πως η γλυπτική περνά τα πρόσωπα στην αιωνιότητα και στην αθανασία».

Με το καλό να ανταμώσουμε και πάλι λοιπόν… στο Ρίπεσι με τη Μύρτιδα».

Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Φωτογραφία της Μύρτιδος

Η Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 θα είναι αφιερωμένη στη Μύρτιδα, αφού από το πρωί οι μαθητές Δημοτικού θα μυηθούν στα παιχνίδια της αρχαιότητας και θα κατασκευάσουν τα δικά τους από ανακυκλώσιμα υλικά με οδηγό την μουσειοσκευή της. Το ίδιο βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού «Από τα βάθη της Γης στο φως της Ζωής». Η μικρή πρωταγωνίστρια Ζωή Κανελλοπούλου θα λάβει το προσωπείο της Μύρτιδος, το οποίο έχει κατασκευάσει ο Καθηγητής κ. Μανόλης Μαραβελάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών & Αυτοματισμών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, και θα το ζωγραφίσει αφού θα τη συντροφεύσει στην αφήγηση για πρώτη φορά. Η μικρή πρωταγωνίστρια δήλωσε ότι «η Μύρτις είναι σαν να ξαναζεί την ίδια κατάσταση και στην δεύτερη ζωή της, πανδημία και πόλεμο, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο… σαν θεατής».

Η Μύρτις στο Ρίπεσι

Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός του παραμυθιού, κ. Ελένη Μαρκοπούλου, δηλώνει «Αυτό το παραμύθι, που απευθύνεται σε μικρούς μα και σε μεγάλους, είναι αφιερωμένο σε όλους όσους κρατούν την σειρά του κόσμου, που ακόμη κι αν οι συνθήκες της ζωής τη χάλασαν, ακόμη κι αν χάνουν τη ζωή τους άδικα μικρά παιδιά, έρχονται με τις πράξεις τους, έστω και μετά από πολλά χρόνια, και την βάζουν πάλι στη σειρά, όπως της πρέπει».   

Το Συμπόσιο και οι Εκθέσεις τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και την Οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. Δήμου Τριφυλίας.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν την εταιρεία Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε. για την πολύτιμη προσφορά των τριών ογκομαρμάρων, χωρίς την οποία το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χορηγοί αυτού του Εργοταξίου Τέχνης και Πολιτισμού είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Χορηγοί Επικοινωνίας η ΕΡΤ Καλαμάτας, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο και eleftheriaoline. 

Πηγή

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα