Διακεκριμένος έλληνας σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου. Συνολικά σκηνοθέτησε σχεδόν 90 έργα ενός ευρύτατου ρεπερτορίου.

Βασίλης Νικολαΐδης

Βασίλης Νικολαΐδης (1954 – 2021)

Ο Βασίλης Νικολαΐδης ήταν διακεκριμένος σκηνοθέτης της όπερας και του θεάτρου. Ξεκίνησε να σκηνοθετεί το 1985, ενώ συνολικά σκηνοθέτησε σχεδόν 90 έργα ενός ευρύτατου ρεπερτορίου – από μονόπρακτα μέχρι οπερέτες και όπερες.

Ο Βασίλης Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στο Παρίσι με ειδίκευση στην όπερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, καθώς επίσης με το Θέατρο Πόρτα, το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Αμόρε, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και πολλά ΔΗΠΕΘΕ.

Επιπλέον, εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (από το 1984) και ως σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο (από το 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της Ορχήστρας των Χρωμάτων, εκδόσεις πολλών και σημαντικών μουσικών δίσκων, έγραψε δεκάδες άρθρα σε πολιτιστικά περιοδικά («Το Τέταρτο», «Ήχος & hi-fi», «Δίφωνο» κ.ά.) και το βιβλίο «Μαρία Κάλλας. Οι μεταμορφώσεις μιας τέχνης».

Πάντα με ενδιαφέρον προς τη νεότερη γενιά, δίδαξε υποκριτική στο Ωδείο Ατενέουμ, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, αλλά και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Από το 2007 έως το 2014 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, όπου επίσης σκηνοθέτησε πληθώρα έργων. Τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου (1998) και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν» (2000).

Η συνεργασία του Βασίλη Νικολαΐδη με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού. Σκηνοθέτησε με μεγάλη επιτυχία διάσημα έργα του λυρικού ρεπερτορίου («Ένας χορός μεταμφιεσμένων» του Βέρντι, «Αδριανή Λεκουβρέρ» του Φραντσέσκο Τσιλέα, «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα» του Κουρτ Βάιλ, «Ο βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Τα παραμύθια του Χόφμαν» του Ζακ Όφενμπαχ, «Άννα Μπολένα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι, «Ο τροβαδούρος» του Βέρντι, «Κάρμεν» του Μπιζέ).

Σκηνοθέτησε τις πρώτες παρουσιάσεις από την ΕΛΣ των έργων «Ο γυρισμός» του Αργύρη Κουνάδη (1990) και «Η όπερα του ζητιάνου» του Τζον Γκέυ (1996). Τελευταία φορά που συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν τον Ιούλιο του 2011 με την όπερα «Ναμπούκκο» του Βέρντι, η οποία παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο.

Ο Βασίλης Νικολαΐδης πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 2021, σε ηλικία 67 ετών.

Πηγή

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα