Mια «έξυπνη λύση» για τα δύσκολα σημεία των πεζοδρομίων που ορθώνονται συχνά σαν… απροσπέλαστο εμπόδιο για τα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, προωθεί στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Τουρισμού (ΟΤΘ).
Ο ΟΤΘ σχεδιάζει να προμηθεύσει ιδιοκτήτες καταστημάτων που λειτουργούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης(Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Εγνατία κ.α.) με ειδικές αναδιπλούμενες ράμπες που μπορούν να τοποθετούνται αυτοστιγμεί, εύκολα, στην άκρη του πεζοδρομίου και να διευκολύνουν μ αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στο κατάστημα.
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης και ο κ. Δημήτρης Αντωνίου και ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας Γιαννης Κασιούρας παρουσιάζουν αύριο την πρώτη εφαρμογή της ειδικής ράμπας προσβασιμότητας ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο μπροστά σε εμπορικό κατάστημα στην οδό Τσιμισκή 37.
«Σκοπός λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολητικής Ενότητας Θεσσαλονίκης είναι να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Θεσσαλονίκη είναι τουριστικός προορισμός και τα τελευταία χρόνια δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Στα μνημεία της πόλης υπάρχει μέριμνα ή ειδική ράμπα πρόσβασης. Φιλοδοξούμε σιγά σιγά μ αυτήν την προσπάθεια να αυξήσουμε τα σημεία και στο εμπορικό κέντρο».
Εξετάζουμε επίσης, πρόσθεσε, και την διάθεση ενός ειδικού σήματος που θα τοποθετείται στην είσοδο του καταστήματος για να πληροφορούνται οι πελάτες με κινητικά προβλήματα την ύπαρξη της ράμπας και την δυνατότητα αυτή να τοποθετηθεί για την είσοδό τους και να αποσυρθεί μετά την επίσκεψή τους».
Όπως ανέφερε η κ Πατουλίδου, ο ΟΤΘ θα προμηθεύσει συνολικά 14 εμπορικά καταστήματα στο κέντρο με τις ειδικές αυτές πτυσσόμενες ράμπες στέλνοντας το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης. Πρόκειται για σημεία του εμπορικού κέντρου που χρήζουν τέτοιας λύσης καθώς έχουν παρατηρηθεί δυσκολίες πρόσβασης τόσο κατά την κυκλοφορία ατόμων με αναπηρικό αμαξίδιο όσο κι από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.
Η λύση αυτή πάντως παρουσιάζεται ως η πιο άμεση, καθώς μ αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αδειοδότηση και κατασκευή της κάθε ράμπας.
Πηγή κειμένου και φωτό ΑΠΕ ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 2022
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας