Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας – Αγγειοχειρούργος
Φλεβίτιδα: Τι είναι, ποια τα αίτια, τα πρώτα συμπτώματα, διάγνωση | Οι φλέβες και ο ρόλος τους | Πως φεύγει η φλεβίτιδα | Συγκρίνοντας όλες τις μεθόδους
Οι φλέβες μεταφέρουν ως 7000 lt αίματος ημερησίως και αποτελούν συνέχεια του αρτηριακού δικτύου και επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά για να συμπληρωθεί η κυκλοφορία. Στις φλέβες βρίσκεται το 50% εως 60% της συνολικής ποσότητας αίματος του σώματος. Οι φλέβες επίσης χρησιμεύουν στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Οι φλέβες έχουν βαλβίδες που όταν είναι υγιείς ανοίγουν και σπρώχνουν το αίμα προς την καρδιά και όταν λόγω της βαρύτητας το αίμα παλινδρομεί προς τα πίσω κλείνουν και εμποδίζουν την φλεβική παλινδρόμηση και την συσσώρευση του αίματος στα άκρα. Η πίεση του αίματος χαλαρώνει τα φλεβικά τοιχώματα και οι φλεβικές βαλβίδες δεν κλείνουν το αίμα παλινδρομεί στις φλέβες συνωστίζεται και αυξάνεται η ενδοφλέβια πίεση.
Όταν χαλαρώσουν οι βαλβίδες έχουμε φλεβική στάση, το φλεβικό τοίχωμα τεντώνεται περισσότερο, αποκτά μια οφιοειδή μορφή και τότε μιλάμε για γενίκευση της φλεβικής βλάβης και κιρσούς.
Κιρσοί είναι οι φλέβες που έχουν χάσει τις βαλβίδες τους εγκλωβίζεται το αίμα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τις κυκλοφορίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι φλεγμονές, οιδήματα, άτονα έλκη, θρόμβωση.
Ο δρόμος της επιστροφής του αίματος απο τα άκρα προς την καρδιά είναι πιο δύσκολος γιατί το αίμα πορεύεται ενάντια στη βαρύτητα. Εδώ συμμετέχουν και οι φλέβες προωθώντας το γεμάτο προϊόντα της καύσης φλεβικό αίμα πίσω στην καρδιά κι από κει στα όργανα που το καθαρίζουν.
Οι φλεβικές βαλβίδες λειτουργούν σαν βαλβίδες παλινδρόμησης σκοπός τους είναι να κυκλοφορεί το αίμα μόνο σε μια κατεύθυνση δηλαδή μόνο προς την καρδιά. Αν οι βαλβίδες χαλάσουν τότε μιλάμε για φλεβική ανεπάρκεια. Οι φλέβες χρειάζονται πολύ ενέργεια για να προωθήσουν το αίμα σε όρθια ή καθιστική στάση ή βαδίζοντας και ενάντια στη βαρύτητα.
Όταν οι βαλβίδες των φλεβών καταστραφούν ή νοσούν το αίμα κυλά στην αντίθετη κατεύθυνση όπου αυτό οδηγεί στη συσσώρευση του αίματος στα πόδια και τότε εμφανίζονται συμπτώματα όπως πόνοι, οιδήματα και εμφανείς κιρσοί.
Φλεβίτιδα, κιρσοί: προσβάλλουν το 50% των γυναικών και το 30% των ανδρών. Πάνω από το 50% του πληθυσμού άνω των 50 ετών υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι γενετικοί παράγοντες, χαλαρός συνδετικός ιστός, υπέρβαρος, αλκοόλ και νικοτίνη, ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη τοκετοί, διαταραχές στην εμμηνόπαυση, παλιές φλεβικές παθήσεις όπως η θρόμβωση, εργασία ή ενασχόληση που έχει μεγάλη ορθοστασία.
Τα πρώτα συμπτώματα και η συνέχεια είναι και οι πόνοι στα πόδια, οιδήματα νυχτερινές κράμπες, βαριά κουρασμένα πόδια κνησμός και δερματοπάθειες, άτονα έλκη, θρομβοφλεβίτιδες, εν τω βάθει θρομβώσεις, πνευμονικές εμβολές. Αντιλαμβανόμενοι ένα από τα παραπάνω συχνά συμπτώματα ο ασθενής επισκέπτεται τον ειδικό γιατρό ο οποίος εξετάζει και ψηλαφεί τα πόδια και με διάφορα μηχανήματα εξετάζει τη λειτουργικότητα των φλεβών και εξασφαλίζεται κατά 95% η διάγνωση. Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο Ντόπλερ – Τριπλεξ φλεβών – Εξετάσεις με υπέρυθρη ακτινοβολία – Φλεβογραφία
Η θεραπεία εδώ και 120 χρόνια ήταν το λεγόμενο striping κατά Babkock όπου αφαιρούνταν η φλέβα από τον έσω σφυρό έως την μηροιγνιακή σχισμή. Από τότε και τα τελευταία χρόνια είχαμε μια ραγδαία εξέλιξη όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες σήμερα έχουν εξελιχθεί στις βασικές θεραπείες και έχουν παραγκωνίσει κατά πολύ την ή και την έχουν περιορίσει μόνο στις υποτροπές και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις. Στις εναλλακτικές θεραπείες αναφέρουμε το κλασικό stripping καθώς επίσης θεραπεία με laser με ραδιοκύματα με αφρό ή κόλλα.
Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας εποχής λιγότερο επεμβατικής, περισσότερο όμως αποτελεσματικής, χάρη στην ουσιαστική συμβολή της τεχνολογίας
Όλες αυτές οι θεραπείες μαζί με την ανάκληση υπερυψωμένα πόδια, πιεστική θεραπεία ειδικοί ελαστικοί επίδεσμοι και κάλτσες φλεβίτιδας, κινησιοθεραπεία, ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι, πεζοπορία, χορός και φυτικά σκευάσματα από εκχύλισμα υποκάστανου, αμελίδας και μελιλωτό αποτελούν την θεραπεία του μέλλοντος. Συγκρίνοντας όλες τις μεθόδους θα λέγαμε αν κατακλείδι ότι το μέλλον ανήκει στις ενδοαυλικές μεθόδους και εκεί πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας.
Πάντα να συμβουλεύεστε τους ειδικούς επιστήμονες για την πάθηση σας και να ενημερώνεστε για τους τρόπους αντιμετώπισης Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις
Κωνσταντίνος Λαμπρέτσας – Αγγειοχειρούργος
https://lambretsas.gr/
Πρ. Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής της Klinik Am EuropaischenHof (Γερμανία – Χαϊδελβέργη)
Επιστημονικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Λεμφοιδήματος (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης)
Ειδικός φλεβολόγος – Λεμφολόγος με εξειδίκευση στις ενδοαυλικές αναίμακτες μεθόδους θεραπείας κιρσών με ραδιοσυχνότητα, Laser, αισθητικές άφρο.
Θεραπεία περιφερικής αποφρακτικής νόσου, στένωσης καρωτίδων, ανευρίσματα, διαβητικό πόδι.
Φωτογραφία άρθρου από StarFlames
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας