Στις γυναίκες, τα δικαιώματα των οποίων απειλούνται καθημερινά σε πολλές χώρες του πλανήτη και σε σημαντικές δημιουργούς που πηγαίνουν την τέχνη και το σινεμά ένα βήμα μπροστά, είναι αφιερωμένο το φετινό, 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόνισε η γενική διευθύντριά του, Ελίζ Ζαλαντό στην τελετή έναρξης της κινηματογραφικής γιορτής της πόλης, στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
«Πέρσι εγκαινιάσαμε το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μία σπουδαία ταινία «Το Γεγονός», η οποία αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας τη δεκαετία του ‘60, που ήθελε να κάνει έκτρωση, όμως τότε αυτή η επέμβαση μπορούσε να στείλει μία γυναίκα στη φυλακή» είπε η κ. Ζαλαντό υπογραμμίζοντας ότι το κινηματογραφικό έργο ήταν βασισμένο στο βιβλίο της Ανί Ερνό, η οποία πριν από ένα μήνα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ.
«Ωστόσο από πέρσι μέχρι φέτος, αυτό το δικαίωμα και πολλά άλλα δικαιώματα που αφορούν τις γυναίκες, απειλούνται καθημερινά. «Είδαμε τι συμβαίνει σε πολλές χώρες του πλανήτη και παρακολουθούμε με τρόμο, αλλά και ελπίδα τον αγώνα των γυναικών του Ιράν» ανέφερε.
Επισημαίνοντας ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα μιλήσει φέτος για τα δικαιώματα των γυναικών και θα αναδείξει σημαντικές δημιουργούς που πηγαίνουν την τέχνη και το σινεμά ένα βήμα μπροστά, η κ. Ζιλαντό διευκρίνισε: «Είναι η γυναίκα που πρωταγωνιστεί στην αφίσα μας, είναι οι επτά γυναίκες που δημιούργησαν και πρωταγωνιστούν στο φετινό σποτ, είναι η Ελένη από την ‘Αναπαράσταση’ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, είναι η Μαρία Πλυτά, η πρώτη γυναίκα που πέρασε πίσω από την κάμερα, η Μαρία Γαβαλά που θα τιμηθεί με τον ειδικό Χρυσό Αλέξανδρο και είναι η Ιρανή ηθοποιός, Μίνα Καβάνι, η οποία ζει αυτοεξόριστη στο Παρίσι και πρωταγωνιστεί στην τελευταία ταινία του Ζαφάρ Παναχί, ο οποίος έχει μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή».
«Για όλες αυτές τις γυναίκες, για όλες εσάς το φεστιβάλ πάλεψε και θα παλεύει με τον τρόπο που ξέρει, μέσα από τις κινούμενες εικόνες, μέσα από τη λυτρωτική δύναμη του κινηματογράφου» υπογράμμισε.
Εντός Νοεμβρίου αρχίζουν τα γυρίσματα δύο νέων κινηματογραφικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη πριν από τρία χρόνια, που δημιούργησε το πρώτο Film Office στην Ελλάδα για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών στην περιοχή.
«Ο στόχος μας να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στην καρδιά των παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών, γίνεται πραγματικότητα» τόνισε, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στήριξε και στηρίζει στην πράξη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, γιατί πιστεύει ότι εκτός από θεσμός εξωστρέφειας που προβάλλει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, είναι και ένα σημείο επαφής μεταξύ των κινηματογραφιστών και των φίλων του κινηματογράφου.
Ανακοίνωσε ακόμη, ότι τα δύο φεστιβάλ θα χρηματοδοτηθούν πλήρως από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρόσθεσε ότι το Film Office της Περιφέρειας, συμμετέχει με την εκδήλωση Meet The Locations στην Αγορά, στο αναπτυξιακό κομμάτι του φεστιβάλ, για να παρουσιάσει τα σημεία ενδιαφέροντος όπου μπορούν να γίνουν γυρίσματα 365 μέρες τον χρόνο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι «υπάρχουν μνήμες, αναφορές και παρόν και μέλλον για το Φεστιβάλ». «Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τον κινηματογράφο και φέρνει κινηματογράφο. Η πόλη αναγνωρίζεται ως χώρος παραγωγής. «The Oscar goes to Thessaloniki» είπε, ευχαρίστησε τους διοργανωτές για το έργο τους και ευχήθηκε καλές προβολές.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μεγάλη γιορτή της έβδομης τέχνης στην πόλη και συνεχάρη τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση, τη διοίκηση και το προσωπικό, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηριχθεί και να δυναμώσει περισσότερο ο θεσμός. «Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με το φεστιβάλ και ό,τι αυτό σημαίνει για την εξωστρέφεια της πόλης. και την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της παρουσία, αλλά και την ξεχωριστή συμβολή της στην ιστορία του κινηματογράφου» ανέφερε.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ένας θεσμός που αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, συνομιλεί με την εποχή του, εμπνέεται από αυτήν και εμπνέει. Άντεξε στις κρίσεις, απέδειξε τη δυναμική του, και σήμερα, 63 χρόνια πιο ώριμο και με νέες συνεργασίες, προχωρά μπροστά.
«Σε ένα κάδρο, όταν ο ορίζοντας είναι στο κάτω μέρος, είναι ενδιαφέρον. Όταν ο ορίζοντας είναι στο πάνω μέρος είναι εξίσου ενδιαφέρον. Όταν όμως ο ορίζοντας είναι στη μέση, είναι βαρετό». Με τη φράση αυτή του Στίβεν Σπίλμπεργκ για τον κινηματογράφο και τη ζωή, για την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, για τη μαγεία της μεγάλης οθόνης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, προλόγισε την ταινία «The Fabelmans» του Αμερικανού σκηνοθέτη, με την οποία άνοιξε η αυλαία του φεστιβάλ.
«Είναι μία ταινία η οποία μας θυμίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, τον λόγο που κάνουμε αυτή τη δουλειά, που αγαπάμε τον κινηματογράφο, που βρίσκουμε αποκούμπι στην ποίηση, που συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε μπροστά σε ένα έργο τέχνης, ή μέσα σε μία σκοτεινή αίθουσα», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι η προσωπική ιστορία του ίδιου του Σπίλμπεργκ, ο οποίος συνειδητοποίησε από πολύ μικρός ότι «η ζωή βρίσκεται πάντα πίσω από τον καθρέφτη της τέχνης και ότι η πραγματικότητα μπορεί να είναι παρά μόνο μία μικρή ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό των ονείρων».
Παρουσιαστής της βραδιάς έναρξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Φωτογραφία filmfestival.gr
Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας