Εικαστική έκθεση Εφήμερες Πατρίδες

Εκθέσεις τέχνης στη Θεσσαλονίκη:  H ARC -Art Revisited Collective και ο Ιδρυτής της Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος μας προσκαλούν να παρευρεθούμε στα εγκαίνια και να επισκεφτούμε την έκθεση με τίτλο “Εφήμερες Πατρίδες” και θέμα την επιρροή των τόπων στη διαμόρφωση του προσωπικού μύθου.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στη Myrό Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, κέντρο Θεσσαλονίκης) και τα εγκαίνια τη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 19:00 (επτά το απόγευμα). Παράλληλα με την έκθεση με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα είναι επισκέψιμη και διαδικτυακά μέσω της ARTgrID (https://artgrid.gr) προσβάσιμη διεθνώς.

Στην έκθεση συμβάλλουν με έργα τους οι: Γιώργος Αναστασιάδης, Μάγδα Δημούδη, Σπύρος Ρωμάνος, Αλεξία Δηλαβέρη, Πάνος Παναγιωταρόπουλος, Αθηνά Γαρδάνη, Χριστόφορος Μακρής, Αννα Μεγαλακάκη, Κατερίνα Παπασταυροπούλου, Βιργινία Ζερβογιαννάκη, Χαρά Σαΐτη, Σωτηρία Αλεβίζου, Ματούλα Ντούνη, Ελένη Μαλιαχόβα-Χρανιώτη, Χριστίνα Τσακυριού, Δήμητρα Γούναρη, Ελένη Παρίδη, Μελίνα Δανούση, Έφη Μπαρούδα, Λίνα Καλανταρίδου, Ευαγγελία Αβραμίδου.

Σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης ο κ. Πάρης Καπράλος, Επιμελητής της έκθεσης: “Το καλοκαίρι του 2022 θυμηθήκαμε τους προορισμούς των παιδικών χρόνων. Δώσαμε περισσότερη έμφαση στη μυρωδιά και τη γεύση του καλοκαιριού, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο του ετεροπροσδιορισμού. Δύο χρόνια εγκλεισμού, αγωνίας και φόβου μας έστρεψαν προς την εποχή που το καλοκαίρι μύριζε καρπούζι, μας βοήθησαν να θυμηθούμε ότι τα πέλαγα μας έχουν χίλια νησιά και όχι μόνο δύο διάσημα θέρετρα, ότι είμαστε λαός θαλασσινός και ορεινός, ότι έχουμε τόπους απαράμιλλης ομορφιάς που μέχρι πρότινος νιώθαμε δικούς μας.

Φέτος το καλοκαίρι επιστρέψαμε στις παραθεριστικές εφήμερες πατρίδες που καθόρισαν τι απολαμβάνουμε ως προσωπικό, τι βλέπουμε ως ρομαντικό, τι νιώθουμε ως μαγευτικό, τι βιώνουμε ως χαλαρωτικό, τι αντιλαμβανόμαστε ως σημαντικό, τι και πώς αποδεχόμαστε ως “δικό”. Αν και σε μικρή κλίμακα, και χωρίς το δραματικό βάρος που φέρει ο ξεριζωμός, ίσως πλέον κατανοούμε λίγο καλύτερα την ετυμολογία της λέξης “νοσταλγία” (από τις αρχαιοελληνικές λέξεις νόστος, που σημαίνει «επιστροφή στο σπίτι», και ἄλγος, που σημαίνει «πόνος»).

Οι εφήμερες πατρίδες είναι οι τόποι που το πνεύμα τους βρίσκεται σε μόνιμη διαλεκτική σχέση με καθέναν μας, κατά μία έννοια η γεωγραφική άγκυρα των βιωμάτων μας. Καταγράφονται στο ρευστό του συναισθήματος, όμως το ολοφραστικό της τέχνης τους αποτυπώνει καλύτερα αποδίδοντας το εγρηγορός, τη σχέση μας δηλαδή με τo “anima loci”, το πνεύμα κάθε τόπου”.

Η έκθεση διαρκεί 6-15 Οκτωβρίου 2022 και η Myrό Gallery στην διάρκεια της θα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Τρίτη – Τετάρτη 12:00 – 18:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00, Σάββατο 10:00 – 14:00.

Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ το 2008 μετοίκισε στη Β. Ελλάδα και δραστηριοποιείται διεθνώς. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Αγγλία), εργάστηκε ως Δημοσιογράφος (1999-2006), ως διοργανωτής σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrò Group of Culture (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Aπό το 2019 είναι εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society). Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Σχετικά με τη συλλογικότητα ARC -Art Revisited Collective
H ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα που ιδρύθηκε τον Μάιο 2018 από εικαστικούς καλλιτέχνες και τον αθηναίο εικαστικό επιμελητή Πάρη Καπράλο. Σύντομα συμπεριέλαβε μέλη από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τη Κύπρου. Η συλλογικότητα είναι ανεξάρτητη και αυτοχρηματοδοτούμενη. Παρουσιάζει μια ποικιλία δράσεων, διοργανώνει δικές της εκθέσεις, συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις και κατά καιρούς συνεργάζεται με άλλες ομάδες, συλλογικότητες, επιμελητές, χώρους, αλλά και καλλιτέχνες από όλο το στερέωμα των τεχνών και από όλο τον κόσμο. Στην συλλογικότητα εμφιλοχωρεί κάθε είδος και ύφος τέχνης. Τα περισσότερα μέλη έχουν διαγράψει σημαντική προσωπική πορεία στον χώρο της τέχνης, όπως και ο συνιδρυτής επιμελητής της, πριν την ξεκινήσουν ως συλλογικό όχημα. Μέσω αυτής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κοινά projects και συχνά απαντούν με το δικό τους τρόπο ο καθένας, ατομικά και συλλογικά, στις προκλήσεις της εποχής. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/arcgreece/

Σχετικά με την Myrό Gallery
Η MYRÓ Gallery ιδρύθηκε από τον Σταύρο Μυρωνίδη στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του στον χώρο του Πολιτισμού και των εικαστικών τεχνών (Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, κ.α.) τον Σεπτέμβριο του 2011. Από το 2020 και εξής υπεύθυνη της Myrό Gallery είναι η Μααριάνα Ρωσιάδου. Τέσσερις διακριτοί χώροι συναποτελούν την MYRÓ Gallery, με κοινή κεντρική είσοδο στην διεύθυνση: Νικηφόρου Φωκά 8, περιοχή Λευκού Πύργου, Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αυτόνομα ο καθένας φιλοξενεί εκθέσεις σε μηνιαία βάση, με κοινές ημερομηνίες εγκαινίων. Ο χώρος δίνει σε νέους ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς, ευνοεί συνεργατικά σχήματα μεταξύ καλλιτεχνών, παρουσιάζει πολλά projects και concept εκθέσεις, και παρουσιάζει συχνά εκθέσεις σύγχρονης γλυπτικής και σε συνεργασία με την Greek Marble Initiative. Περισσότερες πληροφορίες: www.myro.gr

Πηγή

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα