Ελληνίδα ηθοποιός, που έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου, ενώ εμφανίστηκε σε περισσότερες από 80 ταινίες, συνήθως στο ρόλο της χαροκαμένης μάνας.

Μαλαίνα Ανουσάκη: Η χαροκαμένη μάνα της μεγάλης οθόνης

Μαλαίνα Ανουσάκη (1916 – 2000)

Η Μαλαίνα Ανουσάκη ήταν ελληνίδα ηθοποιός, που έπαιξε σε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία ως και φαρσοκωμωδία, ενώ συμμετείχε σε κορυφαίους θιάσους και συνεργάστηκε με σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής της. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε τουλάχιστον 80 ταινίες και διακρίθηκε σε ρόλους πονεμένης μάνας τη δεκαετία του ‘60. Για πολλά χρόνια ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.

Η Μαλαίνα (Μαγδαληνή) Ανουσάκη (Χριστοπούλου το πατρικό της) γεννήθηκε το 1916 στον Πόρο. Από μικρή είχε καλλιτεχνική έφεση και άρχισε να παίζει σε ερασιτεχνικές παραστάσεις, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Αυτοδίδακτη κατά βάση ηθοποιός, αλλά με ένστικτο και πάθος, ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1936 με το θίασο της Κατερίνας (Ανδρεάδη) στο έργο του Θεόδωρου Συναδινού «Ο γυρισμός της ωραίας Ελένης» και τον επόμενο χρόνο συμμετείχε στο θίασο του Τζαβαλά Καρούσου ως Δεισδαιμόνα στον «Οθέλο» του Σαίξπηρ και ως πρωταγωνίστρια στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη. Τα χρόνια εκείνα της μεταξικής δικτατορίας εντάχθηκε στο ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστή μέχρι το τέλος της ζωής της.

Στα χρόνια της Κατοχής πάλεψε μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1944 – 1945 συμμετείχε στο «Θέατρο του Λαού» και τον επόμενο χρόνο συνεργάστηκε με τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες». Το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο για την πολιτική της δραστηριότητα και φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ έως το 1951, οπότε αποφυλακίστηκε.

Το 1952 έλαβε μέρος στις «Δελφικές Γιορτές» που οργανώθηκαν για τον εορτασμό των 25 χρόνων της ίδρυσής τους από τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού, ερμηνεύοντας την κορυφαία του Χορού στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λίνου Καρζή. Το 1955 ίδρυσε τον δικό της θίασο με την ονομασία «Αρχαίο Αττικό Θέατρο». Το 1958 έπαιξε με το Μάνο Κατράκη και αργότερα με την «Ελληνική Σκηνή» της Άννας Συνοδινού.

Στη μακρόχρονη θεατρική της διαδρομή συνεργάστηκε επίσης με τους θιάσους Κοτοπούλη, Αργυρόπουλου, Μουσούρη, Μιράντας Μυράτ και Γιώργου Παππά, Κατίνας Παξινού – Αλέξη Μινωτή και Λίνου Καρζή, με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, όχι όμως και με το Εθνικό Θέατρο, επειδή της ζητούσαν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Ολοκλήρωσε τη θεατρική της διαδρομή με τη συμμετοχή της στους θιάσους του Φοίβου Ταξιάρχη και της κόρης της Ελένης Ανουσάκη τη δεκαετία του ‘80.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε περισσότερες από 80 ταινίες, κάνοντας το ντεμπούτο της το 1945 με την ταινία «Η εξόρμηση» του Γιάννη Χριστοδούλου και ολοκληρώνοντας την κινηματογραφική της πορεία το 1982 με την κωμωδία του Νίκου Περάκη «ΆρπαCola».

Οι πιο πολλές ταινίες της ήταν αισθηματικά δράματα της δεκαετίας του ‘60, με την ίδια να υποδύεται στις περισσότερες φορές τη χαροκαμένη μάνα. Χαρακτηριστικοί οι τίτλοι ορισμένων ταινιών της: «Μάνα μου, Παραστράτησα» (1961), «Ο Γολγοθάς μιας Αθώας» (1961), «Το Δράμα μιας Αμαρτωλής» (1961), «Πονεμένη Μητέρα» (1962), «Μάνα Κάνε Κουράγιο» (1962), «Ορφανή σε Ξένα Χέρια» (1962), «Η Καρδιά της Μάνας» (1963), «Το Φυλαχτό της Μάνας» (1965).

Η Μαλαίνα Ανουσάκη πέθανε στις 2 Απριλίου 2000, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Αθήνας. Από τον γάμο της με τον τενόρο Ευάγγελο Ανουσάκη απέκτησε μία κόρη, τη γνωστή ηθοποιό και πολιτικό Ελένη Ανουσάκη.

Πηγή

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα