Τα ρωσικά βρίσκονται στην έβδομη θέση ανάμεσα στις πλέον ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου μετά από τα αγγλικά, τα κινέζικα, τα ισπανικά, τα χίντι, τα αραβικά και τα μαλαϊκά. Εκτός από τη Ρωσική Ομοσπονδία (με πληθυσμό 144,1 εκ.) ομιλείται στα κράτη – πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Ο αριθμός των ανθρώπων που γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα εκτιμάται να ανέρχεται σε περίπου 300 εκ. Η ρωσική είναι παγκόσμια (διεθνής) γλώσσα, μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ.

Τα ρωσικά ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών. Την εποχή της εξάπλωσης των σλαβικών φυλών στην Ευρώπη υπήρχε ενιαία γλώσσα, η πρωτοσλαβική, η οποία αργότερα διακλαδώθηκε σε τρείς ομάδες: τη νότια, τη δυτική και την ανατολική. Στην τελευταία διακλάδωση ανήκει η ρωσική γλώσσα.

Στη ρωσική γραφή χρησιμοποιείται το κυριλλικό αλφάβητο, το οποίο στη σύγχρονη ρωσική γλώσσα αριθμεί τριάντα τρία γράμματα, πολλά εκ των οποίων μοιάζουν με τα ελληνικά όχι μόνο στη γραφή αλλά και στην προφορά.

Η ρωσική γλώσσα είναι κυρίως σύνθετη. Τα ονόματα (ουσιαστικά, επίθετα, αντωνυμίες, αριθμητικά) κλίνονται. Οι πτώσεις είναι έξι: η ονομαστική, η γενική, η δοτική, η αιτιατική, η οργανική και η προθετική. Οι μαθητές της ρωσικής γλώσσας μαθαίνουν γύρω στις 50 καταλήξεις για τα ουσιαστικά και 22 καταλήξεις για τα επίθετα. Δεν υπάρχουν άρθρα. Το ρηματικό σύστημα έχει 5 χρόνους στην οριστική, δύο τύπους της υποτακτικής και την προστακτική. Τα επιρρήματα αποτελούν άκλιτο μέρος του λόγου. Τα επίθετα και τα επιρρήματα σχηματίζουν σύνθετους και αναλυτικούς τύπους του συγκριτικού και του υπερθετικού βαθμού.

Τα πλεονεκτήματα της γνώσης της ρωσικής γλώσσας είναι πάρα πολλά. Πρώτ’ απ’ όλα, είναι μία αρκετά δύσκολη γλώσσα, η εκμάθηση της οποίας εξασκεί το μυαλό, βελτιώνει τη μνήμη και διευρύνει το γνωστικό ορίζοντα. Παρέχει αρκετές επαγγελματικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της επιστήμης εν γένει. Ο ρωσικός πολιτισμός είναι εξαιρετικά πλούσιος με κύριους εκπροσώπους τους Α.Σ. Πούσκιν, Λ.Ν. Τολστόι, Α.Π. Τσέχοβ στη λογοτεχνία, τους Π.Ι. Τσαϊκόφσκι, Ν.Α. Ρίμσκι-Κόρσακοφ Σ.Β. Ραχμάνινοφ στη μουσική, τους Β.Μ. Βασνετσόφ, Ι.Ε. Ρέπιν, Β.Β. Καντίνσκι στη ζωγραφική, τους Α.Α. Ταρκόφσκι, Ν.Σ. Μιχαλκόφ, Α.Σ. Κοντσαλόφσκι στον κινηματογράφο.

                    

Έχετε ερωτήσεις;
Επικοινωνήστε μαζί μας

θα επικοινωνήσουμε μαζι σας σύντομα